Πως να διαχειριστώ το άγχος μου;




Η καθημερινότητα όλων μας έχει καταντήσει ένας συνεχής αγώνας δρόμου! Από νωρίς το πρωί που ανοίγουμε τα μάτια μας μέχρι και το βράδυ που φτάνει η στιγμή να ξαπλώσουμε και να ξεκουραστούμε, είμαστε μέσα στο άγχος να βγάλουμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας. Οι περισσότεροι δεν έχουμε το χρόνο να χαλαρώσουμε ούτε μια στιγμή. Δεν υπάρχει η "πολυτέλεια" να αποφορτιστούμε με αποτέλεσμα να υποφέρουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποτέλεσμα του άγχους είναι η νευρικότητα,
 το αίσθημα του φόβου και του πανικού .Αυτά τα συναισθήματα, αν δεν βρούμε τρόπους να τα μετριάσουμε μέσα στη μέρα , σε βάθος χρόνου θα μας προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.


Υπάρχουν λοιπόν κάποιά χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις ,τα οποία θα σε αποφορτίσουν, θα σε ηρεμήσουν και θα μειώσουν το άγχος σου! 

  • Να γράφεις! Το να γράφεις είναι θεραπευτικό! Δεν είναι τυχαίο που το συνιστούν όλοι οι ψυχολόγοι στους ασθενείς τους. Το να εκφράζεις τα συναισθήματα σου μέσα από το γραπτό λόγο σε βοηθάει να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου. Το ξέρω ότι μπορεί να σου ακούγεται κάτι δύσκολο γιατί μπορεί να μην έχεις μπει ποτέ σε αυτή τη διαδικασία αλλά δεν χρειάζεται να γράψεις κάτι πολύπλοκο! Απλά ξεκίνα να γράφεις για τα συναισθήματά σου , τους φόβους σου, τις ανησυχίες σου, οτιδήποτε σε προβληματίζει και σε πιέζει. Το γράψιμο είναι πολύ ωφέλιμο και που ξέρεις μπορεί και να ανακαλύψεις ένα ταλέντο που δεν ήξερες ότι είχες!
  • Να ακούς χαλαρωτική μουσική! Τα οφέλη της μουσικής είναι γνωστά!  H  μουσική χαλαρώνει και μειώνει το ψυχοσωματικό  στρες. Ηρεμεί το μυαλό και την ψυχή και αν συνδυάσεις ακούγοντας μουσική να κάνεις διαλογισμό είναι το απόλυτο! Υπάρχουν στο You Tube πολλά video που μπορείς να ακούς όποτε νιώθεις πολύ στρεσαρισμένη. Αν αφιερώσεις τουλάχιστον  πέντε λεπτά μέσα στη μέρα σου να πάρεις μια ανάσα και να αφήσεις την μουσική να σε ταξιδέψει, θα δεις πόσο θα ηρεμήσεις!
  • Να έρχεσαι σε επαφή με τα ζώα ! Όσοι έχουμε κατοικίδια γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο ωφέλιμο και θεραπευτικό είναι το να περνάμε χρόνο μαζί τους! Είναι σχεδόν μαγικό πως καταφέρνουν να σε χαλαρώσουν και να σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο όμορφα. Η χαρά τους και μόνο που σε βλέπουν και η αγάπη που σου δίνουν σε κάνουν να  ξεχνάς τα πάντα και απλά να ζεις τη στιγμή!  
  • Να περπατάς! Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες μειώνουν το στρες! Ο απλούστερος τρόπος να αποβάλλεις το άγχος είναι ο γρήγορος περίπατος! Μελέτες υποδηλώνουν ότι ένας περίπατος δέκα λεπτών είναι αρκετός για να  μειωθεί το στρες και να νιώσεις καλύτερα!
  • Να χορεύεις! Το να χορεύεις μόνη σου μέσα στο σπίτι σου σε βοηθάει να αποφορτιστείς και να μειώσεις την ένταση και το άγχος! Ο χορός είναι και αυτός ένας τρόπος έκφρασης.  Βάλε λοιπόν την αγαπημένη σου μουσική και αφέσου στον ρυθμό. Λίγα λεπτά την ημέρα και θα νιώσεις άλλος άνθρωπος! 
  • Να γελάς! Το γέλιο λειτουργεί ευεργετικά απέναντι στο άγχος και στην κατάθλιψη. Το γέλιο μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν το στρες. Προσπάθησε να βρεις τρόπους μέσα στη μέρα σου να γελάσεις! Μπορείς να παρακολουθήσεις μια κωμωδία και να χαλαρώσεις, να παρακολουθήσεις αστεία βιντεάκια, να μιλήσεις με μια φίλη σου και να σχολιάσετε κάτι αστείο που συνέβη μέσα στη μέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις