Τι να κάνετε όταν το παιδί λέει ψέμματα;

Τα παιδιά αρχίζουν να λένε ψέμματα από πολύ μικρή ηλικία για να βγουν από τη δύσκολη θέση! Δεν το έκανα εγώ... το βάζο έσπασε μόνο του... και διάφορες δικαιολογίες για να να ξεφύγουν.


 Φυσικά τα ψέμματα σε πολύ μικρές ηλικίες δεν είναι συνειδητά και δεν έχουν δόλο όπως έχουν τα ψέμματα ενός μεγαλύτερου παιδιού! Από τα 4 και πάνω καταλαβαίνουν ότι λέγοντας ψέμματα γλιτώνουν και τις αρνητικές συνέπειες, το μάλωμα και την τιμωρία των γονιών!

Τι πρέπει να κάνετε όμως εσείς όταν το παιδί αρχίζει τις ιστορίες και τα ψέμματα;

-Σίγουρα να μην το μαλώσετε. Μιλήστε του ήρεμα και προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι πρέπει να λέει την αλήθεια! Μην το τιμωρήσετε αν τελικά σας αποκαλύψει μια αταξία του γιατί το παιδί θα σκεφτεί ότι αλήθεια= τιμωρία και την επόμενη φορά θα πει ψέμματα για να ξεφύγει!

-Να είστε ειλικρινείς και εσείς. Δεν μπορείτε να ζητάτε από το παιδί να λέει την αλήθεια αν εσείς οι ίδιοι χρησιμοποιείτε το ψέμα για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση!

-Να του δείξετε εμπιστοσύνη! Είναι καλό να ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε σας να μιλήσει για  οτιδήποτε χωρίς να φοβάται ότι θα το τιμωρήσετε!

-Μην το αποκαλέσετε ψεύτη και επιβραβεύστε πάντα την ειλικρίνεια του!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις