Για να μην χάσετε... τα μαλλιά σας!

Όμορφα, πλούσια, λαμπερά και υγιή μαλλιά, θα θέλαμε όλες! Δυστυχώς όμως, λίγες είναι αυτές που τα έχουν και τα χαίρονται!
 Το άγχος , η κακή ψυχική υγεία, τα ορμονικά προβλήματα, οι εντατικές δίαιτες , είναι κάποιες από τις αιτίες που τα μαλλιά μας γίνονται θαμπά και εύθραυστα!

Την καλή υγεία των μαλλιών μας, μπορούμε όμως να την ενισχύσουμε, με την κατάλληλη διατροφή πλούσια στις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες!


Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.

Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ έλλειψη της καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα.  Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι και σε διάφορα είδη ψαριών.  Διάφορα λαχανικά και φρούτα είναι επίσης καλές πηγές της βιταμίνης Α, όπως το καρότο,  τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,  τα κολοκύθια,  τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης. Φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή) και λαχανικά (σέλινο, πιπεριές, καρότο) αποτελούν πολύ καλή πηγή της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη Ε με την αντιοξειδωτική δράση που διαθέτει, προλαμβάνει τη γήρανση των τριχών εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και κάποια σιτηρά.

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών.  Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά και τα μανιτάρια.  Μελέτες δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που πολλές φορές φτάνει και το 50% δεν προσλαμβάνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου καθώς οι πηγές του είναι σχετικά περιορισμένες  και συνεπώς συμπλήρωμα διατροφής ψευδαργύρου προτείνεται ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά θαλασσινά.

 Ο χαλκός βρίσκεται σε αρκετά όσπρια (κυρίως φασόλια), σε ξηρούς καρπούς και σε ικανοποιητικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.

Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, εξ’ άλλου γνωστό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου σε ενήλικες είναι η τριχόπτωση. Άτομα ευάλωτα σε εμφάνιση έλλειψης σιδήρου είναι αυτά που εφαρμόζουν εξαντλητικό πρόγραμμα δίαιτας και γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση. Διαιτητικές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας και δευτερευόντως το σπανάκι και οι φακές.

Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β που κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι,  το κόκκινο κρέας,  τα όσπρια,  το λάχανο και το μαρούλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις